Loke
Lokes maillista:

Om att bli Vuxen.


Om att bli Vuxen.

Jaha då var det dags igen. Klockan klämtar och Charon vinkar och en än gång måste man lägga på en siffra på den där trista lilla additionen som i slutändan ska bli summan av hela ens jordeliv. Precis som på julaftnarna blir jag numera mer melankolisk på mina födelsedagar. Jag minns med bitterljuv nostalgi min barndoms otvingade glädje och förväntan inför varje 6:e februari. Ljudet av föräldrar som skramlar i köket tidigt på morgonen och de levande ljusen från tårtan som kittlar en i sömndruckna ögon till en mjuk men kaotiskt klingande "ja må han leva".

Ja, det var då det.
Barndomen är definitivt slut och i ärlighetens namn kan jag inte ens kalla mig ung längre. Jag vet att en del av er har en bild av mig som en evig, tidlöst trallande faun och vill på inget sätt förstöra denna romantiska vanföreställning varpå jag låter min faktiska ålder vara outtalad. Dock kan jag avslöja att jag fanimig inte är 40 som den korkade brandmannen jag mötte på Kvarnen sist jag var i Sthlm trodde. Jag är dock inte heller 25 som den charmerande och trevliga unga damen jag träffade senare under samma kväll chansade på. Jag är äldre än Zlatan och Darin men yngre än Henrik Larsson och Håkan Hellström. Vuxen helt enkelt.

Dock vet jag att många av er därute ännu inte har trätt in i vuxenlivet till fullo och tänkte därför dela med mig lite av min erfarenhet av vad det förutsättningarna för vuxen innebär. Nu hör det ju vanligtvis ungdomen till att inte lyssna på vuxna men min upplevelse av alla er som är på min hemsida och mina konserter är att ni inte är så värst vanliga.

Existensberättigande:
Som vuxen har du inte rätt att bara finnas till. Du bör ha ett jobb och helst en utbildning som lett till detta jobb. Medan man som ung kan tramsa fram och tillbaka till Thailand eller gå på socialbidrag och krogen måste du som vuxen ha funnit en åtminstone någorlunda permanent plats i tillvaron. I alla fall om du vill bli socialt accepterad. Detta gäller dock inte åsikter och intellekt. Det är helt ok som vuxen att vara dum som ett spån och ha föraktfulla värderingar men det uppskattas generellt om du inte yttrar dem annat än på fyllan. Så länge du har ett jobb alltså.
Mitt jobb som rockstjärna brukar betraktas med viss beundran men också med en mild skepsis och jag får ofta förklara att jag faktiskt inte har något "riktigt" jobb vid sidan av.

Ekonomi och boende
Du förväntas ha en fast inkomst från ditt fasta jobb och kunna köpa det du vill ha på egen hand. Det går inte längre an att ringa mamma och be om en femhundring till mat och cigaretter. Däremot går det fortfarande bra att ringa pappa och be om 30.000 kr för att renovera köket. Bor gör man inte längre i kollektiv eller i andra hand. Man ska ha köpt hyresrätt eller genom "kontakter" trixat till sig ett förstahandskontrakt. I större städer fungerar ditt boendes läge också som en bra indikation på hur lyckad du är som människa.
Min egen ekonomi är väldigt varierad men vanligtvis under kontroll. Det är oerhört skönt och fattigdomens romantik är sjukt överskattad. Jag lider med alla unga som tvingas leva som jag gjorde när jag var ung. Enda anledningen till att jag härdade ut var att jag inte kände till alternativet. Det gör jag nu.

Fortskaffning
Du äger och kör bil. Oavsett sträcka. Vuxna (som jag) som aldrig tagit körkort anses som bohemer eller miljömuppar.

Relationer
Parbildning som vuxen innebär mer än bara förälskelse och håglös passion. Själva förhållandet föregås vanligtvis av en lång erotisk och social prövotid där man sakteliga undersöker huruvida man vill dela resten av sitt liv ihop. Under denna tid svarar man svävande på frågor om huruvida man är ett par men beter sig i allt övrigt precis som om man vore det. När man tror att man är tillräckligt trygg med varandra kommer man överens om förhållandet muntligt. Vanligtvis förlovar man sig på någon somrig semesterort och separerar ett par år senare.
En fördel med det vuxna förhållandet är att man faktiskt kan prata med varandra och reda ut konflikter och problem istället för att hänga upp sig på klyschor som att "man glidit ifrån varandra" eller att man "inte längre vet vad man vill".

Fysik
Precis som i puberteten händer det saker med kroppen. Du kan eventuellt bli fet men förhoppningsvis är du förlovad och det är inte accepterat av partners att klaga på sådant. Det värsta är om det börjar göra ont. Man är oerhört ensam i smärta. Om ni ska ta något på allvar i denna krönika kids, så är det detta råd: Träna och träna förebyggande! Se till att ta med er kroppen in i framtiden. Sup, rök och ha oskyddad sex om ni vill men se till att hålla muskler och leder intakta.
Det gjorde inte jag.

Psyke
Ett av de största problemen med att bli vuxen är att man upplevt saker som man såg fram emot att uppleva som barn eller ung. Man ser tillbaka på situationer och faser i livet snarare än fram emot dem. Det värsta är dock den analytiska insikten. Man vet hur saker fungerar och varför de gick som de gick. När man insett att det faktiskt bara är pappa med ett lösskägg och inte en riktig tomte blir det ju inte lika spännande. Det är trist att bli desillusionerad och ju äldre man blir desto fler tomteskägg faller av.
Man kan försöka fortsätta tro på tomten och vampyrer och drakar etc. men om det stannar vid ett försök känns allt bara ännu värre och lyckas man händer det att folk upplever en som psykotisk och tvingar i en medicin.
Dock kan man som självmedveten vuxen undvika massor av ångest och problem just för att man upplevt dem förut och vet hur man ska lösa dem. Saker rinner av och det finns en viss sanning i att det som inte dödar härdar. Frågan är väl i och för sig hur härdad man vill vara?

Ja må jag leva!
Ja visst ska jag leva uti hundrade år och visst förändras omständigheterna och förutsättningarna med din ålder. Om du väljer att förändras med dem är upp till dig själv. Många vuxna säger att de känner sig som 20 år fortfarande. Det gör inte jag. Jag känner mig precis så gammal som jag är och ni som snappat upp den ironiska tonen i denna text har säkert insett att jag tycker det är väldigt barnsligt att försöka leva på ett visst sätt bara för att man uppnått en viss ålder.

Ja, här sitter jag och inser att det fanns en massa till jag skulle vilja skriva om vuxenlivet men nu ska jag hem till lilla mamma och bli kittlad i ögonen av tårtljusen och lyssna till en mjuk men kaotiskt framförd "Ja må han leva".

Love
Loke

P.s Min bästa present hittills idag är en gose-val. Jag ska krama den hela natten.
D.sWarning: include_once(include/maillist.include.php): failed to open stream: No such file or directory in /customers/4/f/4/lokeloke.se/httpd.www/blog.php on line 154 Warning: include_once(): Failed opening 'include/maillist.include.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /customers/4/f/4/lokeloke.se/httpd.www/blog.php on line 154
  Lille lokifer