Loke
Lokes maillista:

Om Göteborg - del 2


Om Göteborg - del 2

(Detta är andra delen av min totalt ovetenskapliga analys av den självuppfyllande myten om Gbg. Läs gärna del 1 först.)

Sanningen om Göteborgaren är ganska väsensskild den mytiske idén om den käcke, käftslängde och muntre figur vi upplever i schablonbilden av honom. För all del är han tjötig (det ska egentligen vara ett uppånervänt "v" över o:et och inte ett ö men jag vet inte hur man göra såna på min Mac) men då ska vi ha klart för oss att ordet tjöta har två innebörder. Å ena sidan kan att "tjöta" betyda ett spontant och lättsamt umgänge med personer som inte nödvändigtvis behöver vara bekanta. Å andra sidan kan det ha ungefär samma innebörd som att "tjata" och det vet vi ju alla vad det betyder. Göteborgaren kan mycket väl vara "tjötig" i den första bemärkelsen men temat i detta "tjöt" brukar vanligtvis vara något som stämmer in under den andra kategorin. Om man nu bryter tystnanden så är det mest ett ganska lågmält mutter över priser, ombyggnationer på centrala knutpunkter, vädret, spårvagnar, invandrare och käringar. Ungefär på det sätt som man (felaktigt?) brukar tro att norrlänningar beter sig.

Så vart kommer det trevliga och goa in då? Vart kommer de glada och käcka människor ifrån?
Jo, det ska jag berätta...
... de kommer från Falun, Grums, Luleå, Gislaved, Sundsvall, Gränna, Åmål, Sveg, Kungsbacka, Landskrona, Piteå, Västerås, Kumla, Varberg, Ängelholm, Ö-Vik och... ja, ni fattar.

Idén om Göteborg och dess mentalitet är sedan länge så väletablerad att alla goa, käcka, spontana och avspända människor, när de beslutat sig för att lämna sina småstäder till förmån för studier eller
jobb eller bara för att de har lust, väljer just Göteborg!
Och hit kommer de med diverse Swebusar eller JustNu-biljetter med glatt humör, chill attityd och positiva vibbar. De går ut på stan och sprider sin goda karma och självklart springer de snart in i likasinnade, blir på ännu bättre humör, msn:ar hem till polarna i Avesta om hur soft det är här och BAM! så har ytterligare en sten lagts på fundamentet Det Goa Göteborg. Trots att stan rent tekniskt och inhemskt suger för att vara Sveriges näst största stad.

Samma fenomen är jag övertygad om att man kan finna i Sthlm bara att där är idén att folk har högt tempo, satsar på sig själv, har en utmananade attittyd och karriärsidéer. (Märk väl alla 08:or vilka positivt laddade ord jag valde). Och självklart fylls även den stan på med Boråsare, Örebrorare, Kalmariter och Göteborgare(!) som trivs med en sådan omgivning varpå stan får just en sån prägel. Malmö är ett tredje exempel med sitt kontinentala klimat, sin närhet till Köpenhamn, sina svartklubbar osv...
Men med detta menar jag inte att man kommer bli besviken om man följer sin fördom. Den har ju uppfyllt och fortsätter hela tiden att uppfylla sig själv. Vill du jobba som reklamare med blåtandshands-free och skryta om din tjäsntebil på latte-kaféer tror jag du hittar vad du söker på Sofo i Sthlm snarare än på Triangeln i Malmö. Vill du dricka smuggelöl och äta anarkantisexistAFAlafel och lyssna på dansk hiphop är du helt fel ute i Majorna men har en ganska god chans på Möllan.

Och vill du ha det gött och sitta ner med en pilsner och en ost /skinkbaguette och tjöööta med andra goa nyinflyttade, nyblivna, nyfrälsta stadsbor är du såklart varmt välkommen till hela Sveriges och min egen påhittade och självuppfyllda favoritstad:

Göteborg!

Love
Loke

Warning: include_once(include/maillist.include.php): failed to open stream: No such file or directory in /customers/4/f/4/lokeloke.se/httpd.www/blog.php on line 154 Warning: include_once(): Failed opening 'include/maillist.include.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /customers/4/f/4/lokeloke.se/httpd.www/blog.php on line 154
  Lille lokifer